Bezpłatne szkolenia w zakresie systemów zarządzania bhp lub bezpieczeństwa żywności
Europejska Grupa Doradcza w ramach projektu „Certyfikacja kompetencji kadr Mazowsza” organizuje bezpłatne szkolenia - ,,Specjalista ds. systemu zarządzania systemem BHP” oraz ,,Specjalista ds. systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności”. Udział w szkoleniach oraz procesie certyfikacji kompetencji personelu jest dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Projekt skierowany jest do 420 pracujących osób dorosłych z wyłączeniem osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą, z których co najmniej połowa będzie w wieku minimum 45 lat. Grupę docelową stanowią pracownicy z wykształceniem średnim, w szczególności o niskich lub zdezaktualizowanych kwalifikacjach, zatrudnieni na terenie województwa mazowieckiego, którzy z własnej inicjatywy są zainteresowani nabyciem nowych, uzupełnieniem lub podwyższeniem kwalifikacji i umiejętności poza godzinami pracy.
Certyfikowana wiedza praktyczna
Kadrę dydaktyczną tworzą specjaliści z zakresu zarządzania bhp oraz zarządzania bezpieczeństwem żywności. Nastawieni są przede wszystkim na przekazywanie wiedzy praktycznej, a na co dzień zajmują się aktywnym konsultingiem w zakresie wymienionych obszarów certyfikacji.
Kursy objęte są procesem certyfikacji kompetencji personelu przeprowadzanym przez niezależną jednostkę certyfikującą. Korzyści posiadania certyfikatu kompetencji to m.in.:
- potwierdzenie kompetencji przez niezależnych ekspertów jednostki certyfikującej,
- możliwość dalszego doskonalenia,
- uznanie na międzynarodowym rynku pracy.
Po spełnieniu wszystkich wymagań oraz pozytywnie zdanym egzaminie uczestnicy otrzymają certyfikat kompetencji. Z kandydatem będzie zawierana umowa o certyfikację osób oraz o przyznanie prawa używania certyfikatu. Certyfikaty wydawane są na okres 3 lat. Po tym okresie w celu utrzymania ich ważności przeprowadzana będzie recertyfikacja. Jest to element procesu, który zapewnia stałe doskonalenie i poszerzanie wiedzy.
Miejsce i czas pierwszych szkoleń
Szkolenia będą organizowane głównie w Warszawie, Radomiu i Płocku, poza godzinami pracy uczestników.
Szkolenie ,,Specjalista ds. systemu zarządzania systemem BHP” zostało zaplanowane w terminie 15-17 kwietnia 2011 r., a kolejne 27-29 maja 2011 r. Jego celem jest zapoznanie uczestników z podstawowymi założeniami systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy zgodnie z wymaganiami norm PN-N serii 18000.
Szkolenie ,,Specjalista ds. systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności” zaplanowano w terminie 06-08 maja 2011 r. Celem szkolenia jest zapoznanie jego uczestników z głównymi zasadami funkcjonowania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Program szkolenia zawiera tematykę dotyczącą systemu HACCP, normy ISO 22000 oraz zakresu ich zastosowania.
Zgłoszenia
Osoby zainteresowane uczestnictwem w projekcie powinny wypełnić wymagane dokumenty zgłoszeniowe i przesłać do Biura Projektu w Warszawie na adres: Europejska Grupa Doradcza Sp. z o.o., Skwer Wyszyńskiego 5/27, ewentualne pytania można kierować pod numerem telefonu (22) 86 20 005, fax. (22) 412 16 02, lub drogą e-mailową: [email protected].
Pełna informacja o projekcie znajduje się na stronie www.certyfikacjakompetencji.pl.
Marcin Papierz
Redaktor
PortalBHP.pl
Prawnik, redaktor PortaluBHP.pl, redaktor naczelny kwartalnika NORMAbhp.pl.
Powiązane treści
Poradnia 48 Portalu BHP
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.

Popularne
Badania kontrolne w trakcie zwolnienia lekarskiego »
Zmiany w medycynie pracy od 2025 r.: Dodatkowe profilaktyczne badania lekarskie pracowników. »
Wskazówki, jak przechowywać butle z gazami? »
Ile minut trwa przerwa w pracy pracownicy w ciąży pracującej przy komputerze? »
Ręczne prace transportowe – zasady bhp »

Bądź codziennie na bieżąco ze zmianami w branży BHP, dzięki aplikacji stworzonej przez najlepszych Ekspertów.