Kuchnia gazowa czy indukcyjna – która lepsza?

Artykuł partnera
24.01.2023ARCHIWALNY

Kuchnia gazowa czy indukcyjna – która lepsza?

Wybór kuchenki to jedna z najważniejszych decyzji przy wyposażaniu mieszkania w nowe sprzęty. To, na jaki rodzaj urządzenia się zdecydujemy, ma wpływ na wiele rzeczy - od wysokości rachunków za prąd po smak ulubionych potraw. W niektórych domach wybór mamy ograniczony - musimy wyeliminować z listy kuchnie gazowe, bo w nowym budownictwie próżno szukać instalacji, do których można je podłączyć. Na szczęście - są alternatywy! Wiele osób mieszkających w nieco starszych blokach, może na co dzień korzystać z kuchenek gazowych. Czy warto wymieniać je na indukcyjne? Przyglądamy się obu rozwiązaniom i próbujemy odpowiedzieć na pytanie, które z nich będzie lepszym wyborem!

Kuchnia gazowa - najważniejsze zalety

Do niedawna najważniejszą zaletą kuchni gazowych było tanie gotowanie na gazie. Wraz ze wzrostem cen tego surowca, postrzeganie kuchni gazowych mogło się zmienić - jako mniej opłacalnego sposobu na przygotowywanie potraw. Jednak jeśli przeliczymy średnie zużycie gazu przy gotowaniu po aktualnych taryfach, może się okazać, że prognozowane rachunki wcale nie będą aż tak wysokie. Kuchnia gazowa, a właściwie gazowo-elektryczna, bo to mamy na myśli, mówiąc o urządzeniu gazowym, pozostaje cały czas dobrym wyborem dla oszczędnych.

Na tym nie koniec zalet. Nie można pominąć innych ważnych kwestii, takich, jak na przykład to, że wraz z wymianą sprzętu, nie musimy wymieniać garnków! To zupełnie inaczej niż w przypadku kuchni indukcyjnej, gdzie niezbędne są naczynia z powłoką ferromagnetyczną. Odpadają nam więc dodatkowe wydatki, które zwykle nie są pożądane, jeśli nowa kuchnia nie była planowanym długo zakupem, lecz koniecznością wynikającą z awarii poprzedniego sprzętu.

Za kuchnią gazową przemawia też specyficzny smak potraw. Smakosze są w stanie szybko odróżnić, które dania były przygotowywane na gazie i zwykle oceniają je lepiej niż te ugotowane z wykorzystaniem innej technologii.

Nie możemy również zapominać o przyzwyczajeniach. Większość z nas ma doświadczenie z kuchenką gazową i bez zastanowienia potrafi ją obsługiwać. Jeśli nie chcemy tracić czasu na zmianę nawyków, pozostaje sięgnąć po kuchnię gazową!

Czy takie rozwiązanie ma wady? To zależy - niektórzy rezygnują z kuchni gazowej ze względów bezpieczeństwa i braku zaufania do instalacji. Są też osoby szukające bardziej estetycznych rozwiązań pasujących do nowoczesnego wnętrza, jak płyta indukcyjna.

Kuchnia indukcyjna - mocne strony

Pora przejść do kuchni indukcyjnej! Potrawy podgrzewane są na zupełnie innych zasadach, z wykorzystaniem pola magnetycznego. Decyzja o postawieniu na urządzenie tego rodzaju, wiąże się z koniecznością wymiany garnków na specjalnie przystosowane do indukcji. To zakup, który jednak na dłuższą metę się opłaci! Gotowanie na indukcji uchodzi za energooszczędne ze względu na małe straty ciepła.

Do zalet indukcji należy również doliczyć bezpieczeństwo - nagrzewane jest tylko dno naczynia ustawionego na polu grzewczym. Przypadkowe dotknięcie płyty w innym miejscu nie spowoduje poparzenia - ma to znaczenie zwłaszcza wtedy, gdy mamy w domy dzieci.

Stawiając na indukcję, ułatwiamy sobie też utrzymanie kuchni w czystości - zdecydowanie łatwiej ją doczyścić niż w kuchenkę gazową.

Chociaż u niektórych osób obsługa tego sprzętu może budzić obawy, zwykle kuchnie tego typu są łatwe w obsłudze.

Kuchnia gazowa czy indukcyjna?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Oba rozwiązania mają zalety, które zyskają im wierne grono zwolenników. Pamiętajmy, że są także jeszcze inne rozwiązania.

Przykładowo – kuchenki elektryczne w sklepie MediaMarkt cieszą się dużą popularnością - warto przyjrzeć się także i modelom tego rodzaju, jeśli szukamy najlepszego sprzętu do gotowania.


Poradnia 48 Portalu BHP

Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.

Bądź codziennie na bieżąco ze zmianami w branży BHP, dzięki aplikacji stworzonej przez najlepszych Ekspertów.