Poleć znajomemu

Rzetelny pomiar temperatury ciała w ramach profilaktyki COVID-19

Rzetelny pomiar temperatury ciała w ramach profilaktyki COVID-19

Zalecenia GIS dotyczące zapobiegania COVID-19 dla wielu branż, ze względu na sytuację epidemiologiczną, mówią o dokonywaniu pomiaru temperatury, a to w praktyce nie lada wyzwanie dla pracodawców. Pomiar musi być przeprowadzony z zachowaniem należytej staranności, w jak najkrótszym czasie oraz dawać wyniki nie obarczone błędem.

W zakładach, w których zatrudniona jest duża liczba pracowników – zwłaszcza tam, gdzie mamy do czynienia z produkcją czy przetwórstwem, ryzyko pojawienia się wirusa SARS-CoV-2 jest wysokie.

Większe skupiska ludzi sprzyjają transmisji wirusa wywołującego COVID-19, a w wielu przypadkach nie da się z dnia na dzień wdrożyć wytycznych służb sanitarnych. Stąd tak wiele ognisk COVID-19 ma swoje źródło w zakładach przemysłowych.

 

Czy można uniknąć zarażenia SARS-CoV-2?

Pandemia COVID-19 spowodowała bezprecedensowe obciążenia w wielu firmach. Wąskie gardła wynikające z braku pracowników sezonowych, nowe problematyczne sytuacje w przetwórstwie, transporcie i logistyce, a także gwałtowne zmiany popytu, to smutna codzienność, z którą trzeba się pogodzić.

W tej sytuacji trudno prowadzić firmę oraz dbać o bezpieczeństwo i zdrowie pracowników. Pozornie wydaje się to wręcz nierealne, ale jak pokazuje praktyka zminimalizowanie ryzyka rozwoju COVID-19 jest jak najbardziej możliwe.

Inteligentny, automatyczny system pomiaru temperatury ciała

Gorączka jest podstawowym objawem COVID–19, dlatego jeśli na danym obszarze występuje szczególnie dużo przypadków zachorowania na COVID-19, GIS może na drodze specjalnej decyzji nakazać pracodawcy pomiar temperatury u pracowników przed przystąpieniem do pracy. Ponadto także w swoich zaleceniach rekomenduje pomiar temperatury ciała w wielu branżach.

Dlatego do tego celu lepiej wykorzystać kamery termowizyjne. Zwłaszcza te, które wyposażone są w sztuczną inteligencję, co zwiększa dokładność i efektywność pomiaru.

Ręczny pomiar temperatury, nawet wykonywany termometrem bezdotykowym, jest dość ryzykownym rozwiązaniem. Tworzące się kolejki pracowników, utrudniony ruch i dezorganizacja pracy, to nie jedyne, ale istotne mankamenty. Przede wszystkim prowadzony w ten sposób pomiar temperatury stwarza dodatkowe ryzyko dla członków zespołu przeprowadzających pomiar.

Mierzenie temperatury to najprostsza i jednocześnie najskuteczniejsza metoda zapobiegania COVID-19

Spośród wielu producentów tego typu rozwiązań na uwagę zasługuje system marki Ruijie, który pozwala na kontrolę osób oddalonych od 0,8 do 6m od kamery. Kamery termowizyjne Ruijie wykrywają obiekty, których temperatura przekracza tę zadaną w systemie. Działają bezbłędnie, nawet wówczas gdy wchodzący do obiektu pracownik ma częściowo przysłoniętą twarz (np. maseczką) lub trzyma kubek z gorącą kawą.

foto Ruijie: Widok z kamery termowizyjnej

System Ruijie z powodzeniem wykorzystywać do badań grupowych, ponieważ przeprowadza test nawet na 10 osobach jednocześnie i to w bardzo krótkim czasie. Średni czas pomiaru temperatury dla jednej osoby wynosi 0,25 s. Typowe kamery termowizyjne pozwalają wyłącznie na pomiary pojedynczych osób, a czas badania jest znacznie dłuższy i wynosi nawet do 5 s. Zatem przebadanie 100 pracowników zajęłoby aż 500 sekund czyli ponad 8 minut. Dzięki systemowi Ruijie pomiar temperatury u 100 pracowników zajmie tylko 25 sekund.

Dlaczego system marki Ruijie to najlepsze dostępne wyjście?

Przy odpowiedniej kalibracji system tego producenta jest bardzo skuteczny. Bezproblemowo można w nim dostosować skalę, tak, by osoby z podwyższoną temperaturą ciała były świetnie widoczne.

System marki Ruijie jest niekwestionowanym liderem branży termowizyjnej, a zaproponowane przez niego rozwiązania wykorzystywane są w wielu branżach - hotelowych, przemysłowych, medycznych.

Wszystkich zainteresowanych tematem zapraszamy do kontaktu i na naszą stronę internetową www.ruijie.com.pl, na której znajdą Państwo dodatkowe informacje.

Źródło:

www.ruijie.com.pl