Poleć znajomemu

Stanowisko spawacza w sprawozdaniu Z 10

Pytanie:

W zakładzie pracy występuje stanowisko pracy spawacza, jednakże nigdy nie było przeprowadzonych badań środowiskowych promieniowania optycznego na stanowisku spawacza. Wiadomo jednak, że bez środków ochrony indywidualnej taka praca jest niemożliwa. Czy zatem należy zatrudnionych na stanowisku spawacza, z tzw. "automatu", uwzględnić jako pracowników pracujących w przekroczeniach MDE w sprawozdaniu Z10, mimo iż nie było to potwierdzone badaniami środowiskowymi? Czy dopiero wtedy należy ich wykazać jako pracujących w przekroczeniu MDE, kiedy zlecone badania środowiskowe w zakładzie pracy potwierdzą przekroczenia MDE?

Pozostało jeszcze 88 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Uzyskaj dostep do Portalu
BHP a wraz z nim:

• Aktualne informacje o zmianach w prawie i ujednolicone akty prawne (24h/dobę)
  • Baza ponad 5 000 porad prawnych i artykułów o tematyce BHP
  • Gotowe do wykorzystania rozwiązania, które możesz wdrożyć także u siebie
  • Poczucie bezpieczeństwa podczas podejmowania codziennych decyzji

Załóż konto testowe na 48 godzin

Jeśli posiadasz już konto
zaloguj się:

Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła

Jeżeli nie jesteś zarejestrowanym użytkownikiem portalu, możesz wykupić jednorazowy dostęp do wybranego dokumentu.

Płatność PayU
9.00 zł netto
11.07 zł brutto
Płatność SMS
19.00 zł netto
23.37 zł brutto
Lesław Zieliński

Autor: Lesław Zieliński

Od 1997 roku zajmuje się tematyką oceny ryzyka zawodowego, zarządzania bhp, pracy służby bhp. Były główny inżynier zarządzania bezpieczeństwem pracy w KGHM Polska Miedź SA - O/ZG ”Lubin” . Rejestrowany audytor pomocniczy SZBP wg ISRS. Autor wielu opracowań kart oceny ryzyka zawodowego, instrukcji i programów szkoleń bhp dla różnych stanowisk pracy w przemyśle i usługach. Prowadzi szkolenia otwarte oraz dedykowane z zagadnień bhp.