Oceniając ryzyko zawodowe na stanowisku pracy cukiernika trzeba zastanowić się, na jakie zagrożenia jest narażony cukiernik. Osoba zatrudniona na takim stanowisku wykonuje bowiem wiele różnych czynności. Dlatego też, aby skutecznie zabezpieczyć pracownika przed zagrożeniami, należy je dokładnie zidentyfikować. W tym celu pomocne będzie zapewne przygotowane przez ekspertów Portalu BHP zestawienie czynników szkodliwych i niebezpiecznych najczęściej występujących na stanowisku cukiernika.
Wykonywanie pracy przy użyciu wózka widłowego podnośnikowego wiąże się z wieloma zagrożeniami dla zdrowia i życia wykonujących je pracowników. Dlatego też dokonują oceny ryzyka zawodowego na tym stanowisku pracy powinniście wziąć po uwagę wszelkie możliwe czynniki niebezpieczne na jakie może być narożny pracownik. Aby ułatwić Wam to zadanie nasi eksperci przygotowali wykaz takich czynników. Dzięki informacjom zawartym w tym wykazie będzie mieć pewność, że nie pominęliście żadnego niebezpieczeństwa.
Żeby skutecznie zabezpieczyć salową przed występującymi na tym stanowisku czynnikami niebezpiecznymi, najpierw należy je zidentyfikować, a następnie poinformować o nich pracownika, np. w tracie szkolenia. Aby ułatwić to zadanie przygotowaliśmy zestaw przykładowych czynników niebezpiecznych mogących wystąpić na stanowisku pracy salowej.
Zgodnie z Polskimi Normami, obuwie dzieli się na 3 podstawowe grupy, czyli na bezpieczne, ochronne i zawodowe. Podstawową różnicą pomiędzy wymienionymi typami obuwia jest zastosowanie w ich konstrukcji ochron palców stopy, czyli tzw. podnosków.
Obserwuj nas
2023 © Wiedza i Praktyka sp. z o.o.
Copyright © 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone