Napoje i posiłki dla pracowników
Której grupie pracowników przysługują posiłki i napoje? Jakie zasady rządzą ich przyznawaniem? Jaki rodzaj posiłków i napojów należy wydawać pracownikom i jakie wymagania powinny one spełniać?
Pracodawca musi zapewnić nieodpłatnie pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania, określają przepisy rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Niektóre regulacje związane z tą problematyką zostały zawarte również w rozporządzeniu w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.
Obowiązkiem pracodawcy jest także zapewnienie:
- wody zdatnej do picia lub innych napojów – wszystkim pracownikom,
- wody i innych napojów (np. wody mineralnej, herbaty, soków owocowych) – pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych.
Liczba, rodzaj i temperatura napojów
Liczba, rodzaj i temperatura napojów powinny być dostosowane do:
- warunków wykonywanej pracy,
- potrzeb fizjologicznych pracowników.
Uwaga!
Napoje zimne lub gorące (w zależności od warunków wykonywanej pracy) trzeba zapewnić pracownikom zatrudnionym:
- w warunkach gorącego mikroklimatu (czyli w pomieszczeniach, miejscach wykonywania pracy, w których panuje wysoka temperatura), charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,
- w warunkach mikroklimatu zimnego (gdzie panuje niska temperatura), charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
- przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C,
- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu 1 zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.
Zapewniając pracownikom napoje należy pamiętać, że powinny one być:
- odpowiednio zimne lub gorące – w zależności od warunków wykonywania pracy,
- wzbogacone w sole mineralne i witaminy – w przypadku wykonywania pracy w warunkach gorącego mikroklimatu,
- dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej i w ilości zaspokajającej ich potrzeby.
art. 232 ustawy z 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (tekst jedn.: Dz.U. z 1998 r. nr 21, poz. 94)
rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. z 1996 r. nr 60, poz. 279)
§ 112 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650)
Krystyna Zakrzewska-Szczepańska
naczelnik wydziału w Departamencie
Warunków Pracy Ministerstwa
Pracy i Polityki Społecznej
Małgorzata Kurowska
Departament Warunków Pracy
Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej
Powiązane treści
Poradnia 48 Portalu BHP
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.
Bądź codziennie na bieżąco ze zmianami w branży BHP, dzięki aplikacji stworzonej przez najlepszych Ekspertów.