Poleć znajomemu

Dezynfekcja stanowiska pracy – praktyczne wskazówki

Dezynfekcja stanowiska pracy – praktyczne wskazówki

Co o dezynfekcji powinni wiedzieć pracownicy skierowani do pracy zdalnej? Jak powinna wyglądać dezynfekcja klawiatury komputera? Jak przeprowadzić dezynfekcję stanowiska pracy? Tym razem eksperci Koalicji BHP dzielą się wybranymi sposobami na dezynfekcję i ograniczenie kontaktu z wirusem, zarówno w biurze, jak i podczas pracy zdalnej w domu.

Zbudowanie bezpiecznego miejsca pracy to dziś nie tylko element odpowiedzialności przedsiębiorcy – to warunek niezbędny do tego, by pracownicy w ogóle chcieli pracować. Bez pracowników wielu branż, np. kierowców śmieciarek i ładowaczy, osób na sortowniach, wiele dziedzin życia zostanie sparaliżowana. Dlatego konieczne jest budowanie poczucia bezpieczeństwa, a bieżąca i adekwatna dezynfekcja stanowisk pracy jest ważnym elementem. Poniżej kilka praktycznych rozwiązań.

Praca zdalna, a dezynfekcja klawiatury komputera

W wielu firmach pracownicy biurowi przeszli na tryb pracy zdalnej, czy to ze względu na konieczność odbycia kwarantanny czy też po prostu, aby ograniczyć wychodzenie z domu. Podstawowym narzędziem pracy staje się komputer, zatem i o jego dezynfekcję należy odpowiednio zadbać. Trzeba to jednak zrobić umiejętnie, by nie zalać sprzętu, ale też nie zniszczyć plastikowej obudowy – mówi Sebastian Jankowski, Manager ds. IT, ENERIS

Jak zatem zdezynfekować klawiaturę komputera?

Po pierwsze trzeba wyłączyć laptopa, odpiąć wszystkie kable, odłączyć klawiaturę podłączoną do komputera stacjonarnego lub go wyłączyć. Następnie należy przetrzeć klawiaturę bawełnianą szmatką ze specjalnym płynem do czyszczenia sprzętu komputerowego (z alkoholem izopropylowym) lub lekko zwilżyć ściereczkę czystym alkoholem (nierozcieńczonym z wodą!).

Do samodzielnego odkażania w żadnym wypadku nie wolno używać wody z mydłem – można w ten sposób zalać klawiaturę lub nawet całego laptopa. Wrażliwe elementy elektroniczne, jak płyta główna, będą rdzewieć, co w dłuższym okresie spowoduje uszkodzenie laptopa, a nawet dojdzie do zwarcia, co doprowadzi do uszkodzenia sprzętu, gdy za wcześnie zostanie włączony. Części mniej dostępne można wyczyścić patyczkami kosmetycznymi nasączonymi alkoholem. Następnie zdezynfekowaną klawiaturę należy pozostawić do odparowania alkoholu i dopiero wtedy włączyć laptop lub komputer stacjonarny.

Dodatkowo należy pamiętać o trzech rzeczach:

  • należy unikać jedzenia i picia w pobliżu laptopa (szczególnie orzeszków, chrupków, których okruszki wchodzą pod klawiaturę);

  • trzeba pamiętać o myciu dokładnie rąk po każdym posiłku – unikniemy tłustych śladów;

  • w taki sam sposób, jak opisany powyżej, możemy dezynfekować telefon komórkowy.

W celu zapewnienia właściwych warunków higieniczno-sanitarnych w trakcie wykonywania pracy w stanie epidemii, konieczna jest współpraca trzech stron: pracodawcy, pracowników i mieszkańców.

Pracodawca zobowiązany jest do zapewnienia odpowiedniej wiedzy i środków ochrony osobistej. Z jednej strony powinniśmy więc przeszkolić pracowników i przypomnieć podstawowe zasady higieny oraz w jaki sposób i jak często korzystać z maseczek, rękawiczek (w tym jak je poprawnie zdejmować), środków do dezynfekcji. – podkreśla Patryk Kot, Główny Specjalista ds. BHP, ENERIS CUW

Dodatkowo należy uwrażliwić na zachowanie odpowiedniej odległości od innych osób czy sposobu zachowania w sytuacji choroby lub podejrzenia kontaktu z zakażonym (tak by niepotrzebna obecność chorej osoby w pracy nie wymusiła kwarantanny całej załogi). Pracodawca wyposaża pracownika we wspomniane środki ochrony osobistej i środki czystości (w naszej firmie wydajemy rękawiczki, maseczki, płyn do dezynfekcji dłoni, baniak z wodą do mycia rąk, dozownik z mydłem – wszystko w ilościach wynikających z charakterystyki stanowiska pracy).

Z drugiej strony każdy pracownik jest odpowiedzialny za przestrzeganie zasad higieny osobistej podczas wykonywania pracy, przeprowadzanie mycia i dezynfekcji urządzeń na stanowisku pracy i stosowanie przydzielonych środków ochrony. W praktyce w spółkach ENERIS, dla własnego bezpieczeństwa, kierowcy odbierają dokumenty od dyspozytorów w 10-minutowych interwałach i w rękawiczkach, a ładowacz pozostaje w tym czasie w samochodzie.

Dezynfekcja w pracy

Zaraz po wejściu do samochodu, przed włączeniem silnika, kierowca zobowiązany jest do dezynfekcji kierownicy i drążka zmiany biegów oraz innych elementów pojazdu dotykanych w trakcie pracy (deska rozdzielcza, klamki, dźwignie, itp.). Dezynfekcje należy przeprowadzić zgodnie z właściwościami preparatu. Najczęściej wystarczy spryskanie ich płynem dezynfekującym lub 60% roztworem alkoholu i rozprowadzenie papierowym ręcznikiem lub czystą ścierką. Natomiast niektóre preparaty wymagają spłukania lub wytarcia wilgotną ścierką.

Zaraz po wejściu do samochodu, przed włączeniem silnika, kierowca zobowiązany jest do dezynfekcji kierownicy i drążka zmiany biegów oraz innych elementów pojazdu dotykanych w trakcie pracy (deska rozdzielcza, klamki, dźwignie, itp.). Dezynfekcje należy przeprowadzić zgodnie z właściwościami preparatu. Najczęściej wystarczy spryskanie ich płynem dezynfekującym lub 60% roztworem alkoholu i rozprowadzenie papierowym ręcznikiem lub czystą ścierką. Natomiast niektóre preparaty wymagają spłukania lub wytarcia wilgotną ścierką.

Zaraz po wejściu do samochodu, przed włączeniem silnika, kierowca zobowiązany jest do dezynfekcji kierownicy i drążka zmiany biegów oraz innych elementów pojazdu dotykanych w trakcie pracy (deska rozdzielcza, klamki, dźwignie, itp.). Dezynfekcje należy przeprowadzić zgodnie z właściwościami preparatu. Najczęściej wystarczy spryskanie ich płynem dezynfekującym lub 60% roztworem alkoholu i rozprowadzenie papierowym ręcznikiem lub czystą ścierką. Natomiast niektóre preparaty wymagają spłukania lub wytarcia wilgotną ścierką.

Ważne
  • W trakcie przeprowadzania mycia i dezynfekcji powierzchni należy stosować środki ochrony indywidualnej zgodne z zaleceniami producenta preparatu, gdyż mogą mieć one właściwości drażniące lub szkodliwe dla człowieka.

  • Podstawowym środkiem ochrony w takim przypadku są rękawiczki.

  • Należy zapoznać się z instrukcją stosowania oraz kartą charakterystyki przed zastosowaniem preparatu i nie mieszać ze sobą różnych preparatów myjących czy dezynfekujących.

  • Nie można też zostawiać roztworu roboczego lub preparatu w nieoznakowanych opakowaniach.

  • Ważna jest też dobra wentylacja w trakcie mycia i dezynfekcji wewnątrz pojazdów.

Wszystkie zużyte rękawiczki, maski, materiały służące do przecierania powierzchni przy dezynfekcji powinny być wkładane do oddzielnej torebki i po zakończeniu pracy szczelnie zawiązane i wrzucone do przygotowanego na bazie czerwonego pojemnika na odpady wymagające specjalnego traktowania.

Należy także bezwzględnie przestrzegać zasad higieny związanych z posiłkami czy piciem: myć ręce każdorazowo przed spożywaniem posiłków, zażywaniem leków lub kontaktem z artykułami spożywczymi. W trakcie przygotowywania posiłków niedopuszczalne jest używanie tego samego noża, ściereczki czy kubka przez co najmniej dwie osoby.

Zwiększona intensywność i częstotliwość procesów dezynfekcji i kontaktu skóry z dezynfektantem może powodować wysuszanie się naskórka, zatem dla ochrony skóry należy również stosować kremy nawilżające do rąk.