Ciepłe napoje wydawane są na podstawie: "Związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet ". Rodzi się jednak pytanie dodatkowo oczywiście należny uwzględnić temperaturę poniżej 10oC? Napojem profilaktycznym może być ciepła woda z dystrybutora?
Główny specjalista ds. BHPmgr Karolina Walas
Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikowi terenowemu, zatrudnionemu na stanowisku przedstawiciela handlowego, zimne napoje? Co w sytuacji kiedy pracownik dostał do dyspozycji samochód wyposażony w klimatyzację, a jego czas ekspozycji na oddziaływanie wysokiej temperatury jest niewielki?
Sebastian Kryczka
Prawnik, ekspert prawa pracy oraz kontroli jego przestrzegania
Pracodawca zapewnia pracownikom napoje w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników, odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy. Natomiast pracownikom pracującym w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25oC, trzeba dodatkowo zapewnić napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy. A może by tak zimne piwo bezalkoholowe?
Jakie wymagania musi spełniać woda dostarczana pracownikom w ramach napojów profilaktycznych? Czy są jakieś konkretnie określone parametry (mineralizacja, witaminy itp.)?
Halina Góralska Gł. Specjalista ds. bhp wykładowca przedmiotów zawodowych z zakresu bhp
Jakie są minimalne wymagania realizacji obowiązku dostarczania pracownikom wody zdatnej do picia lub innych napojów?
Jan M. Pióro specjalista z zakresu prawa pracy biegły sądowy w dziedzinie bhp przy Sądzie Okręgowym w Warszawie
Jak wynika z najnowszych danych PIP coraz więcej pracowników skarży się na warunki pracy latem. Upały dają się we znaki wielu pracownikom, niezależenie od zawodu i branży. Natomiast inspektorzy PIP muszą na każdą taką skargę zareagować. W niektórych przypadkach może wiązać się to z kontrolą i nakazem, a nawet karą dla pracodawcy. Pamiętaj zatem o obowiązku zapewnienia pracownikom napojów.
Kinga Grodzicka-Lisek
prawnik specjalizujący się w prawie pracy w tym w zagadnieniach związanych z bhp
Z uwagi na falę upałów Główny Inspektor Pracy Wiesław Łyszczek apeluje do pracodawców o skracanie czasu pracy pracownikom. Ponadto przypomina pracodawcom o obowiązku zapewniania wody i zimnych napojów. Natomiast my przypominamy i podpowiadamy jeszcze inne rozwiązania, które pozwolą zadbać o pracowników w gorące dni.
Czy osobom wykonującym pracę na innej podstawie niż stosunek pracy w zakładzie, np. osoby na umowie kontraktowej, należy się woda do picia w sytuacji gdy pracują w warunkach szczególnie uciążliwych (w miejscu pracy temperatura przekracza 28oC)?
Halina Góralska Gł. Specjalista ds. bhp wykładowca przedmiotów zawodowych z zakresu bhp.
Czy i na jakich zasadach należy się dla pracowników biurowych kawa, herbata i cukier? Nadmieniam, że w okresie od IV do IX jest wydawana woda w ilości 0,5l dla pracownika biura i 1l dla pracowników terenowych na dzień. W budynku administracji znajdują się również czajniki bezprzewodowe oraz express do kawy.
Mariusz ForemniakGł. Specjalista ds. BHP, prawnik, wykładowca przedmiotów zawodowych z zakresu bhp.
Czy tylko temperatura jest wyznacznikiem na stanowisku pracy przydziału wody, czy uciążliwość i charakter pracy może stanowić podstawę do zaopatrzenia pracowników w napoje?
Jan Piórospecjalista w zakresie prawa pracy,biegły sądowy w dziedzinie bhpprzy Sądzie Okręgowym w Warszawie
Czy pracownik szkoły zawodowej pobierający praktyczna naukę zawodu w naszym przedsiębiorstwie (trzy dni w tygodniu - umowa o naukę zawodu, ukończone 18 lat) musi otrzymywać posiłki profilaktyczne? Takie posiłki są w naszym przedsiębiorstwie i otrzymują je pracownicy zatrudnieni na takim stanowisku jak praktykant.
Jan Pióro,specjalista w zakresie prawa pracy, biegły sądowy w dziedzinie bhpprzy Sądzie Okręgowym w Warszawie
Czy pracownikom zatrudnionym w szkole na wszystkich stanowiskach pracy (łącznie z nauczycielami) przysługuje przydział herbaty i ręczników?
Czy pielęgniarkom, ratownikom medycznym , salowym, kierowcom ambulansu medycznego i lekarzom należy wydawać napoje w okresie letnim?
Lesław Zielińskibyły główny inżynier zarządzaniabezpieczeństwem pracy, rejestrowanyaudytor pomocniczy SZBP wg ISRS
Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom biurowym napoje chłodzące w okresie letnim?
Czy pracodawca ma obowiązek przeprowadzić badanie wydatku energetycznego dla pracowników którym przysługują posiłki profilaktyczne zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, a jeśli jest taki obowiązek, to kto ma wykonać takie badania?
Mariusz Foremniakstarszy specjalista ds. bhp,wykładowca zagadnień prawnej ochrony pracy
Obserwuj nas
2023 © Wiedza i Praktyka sp. z o.o.
Copyright © 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone