Pod szczególnym nadzorem warunków pracy Państwowej Inspekcji Pracy znajdują się pewne wyeksponowane grupy - pracownice w ciąży, niepełnosprawni oraz młodociani. Pojawienie się nowego rozporządzenia w sprawie wykazu prac wzbronionych młodocianym (30 września 2023 r.) z całą pewnością będzie kontrolowane w zakresie jego przestrzegania z poziomu zakładów pracy. Warto więc sprawdzić, co może znaleźć się z zakresie zainteresowania inspektora PIP podczas kontroli.
Jeżeli inspektor PIP przychodzi na kontrolę z dużym prawdopodobieństwem będzie weryfikować problematykę zatrudniania młodocianych przy pracach wzbronionych. W następnie takiej kontroli, jeżeli zostaną stwierdzone nieprawidłowości, będzie podejmował określone działania w ramach nadzoru. Działania te będą zmierzać ostatecznie do zapewnienia przestrzegania prawa pracy przez podmiot kontrolowany.
Ustawa o Państwowej Inspekcji Pracy w art. 13 wskazuje na katalog podmiotów, które mogą spodziewać się kontroli ze strony inspekcji. W przypadku zatrudniania młodocianych, zarówno w celu przygotowania zawodowego, jak i w celu realizacji prac lekkich w kontekście nowego wykazu prac wzbronionych, kontrola będzie dotyczyła w zasadzie pracodawców. Należy bowiem zauważyć, że nowe rozporządzenie w sprawie wykazu prac wzbronionych młodocianym wyraźnie wskazuje na pracodawcę – zatrudniającego młodocianych przy pracach, o których mowa w załączniku nr 2 do rozporządzenia. Kodeks pracy z kolei reguluje problematykę zatrudniania przy pracach lekkich, którymi w żadnym razie nie mogą być prace wzbronione, odwołując się do pracowniczej formuły zatrudnienia gdzie występuje pracodawca oraz pracownik.
Jesteśmy w środku gorącego sezonu turystycznego. To ewidentnie wyczekiwany przez restauratorów okres, ale jednocześnie wyzwanie związane z zatrudnieniem odpowiedniego personelu. W kontekście reputacji danego lokalu kluczowe pozostają nie tylko ich kompetencje, ale również zapewnienie bezpiecznych warunków pracy – co przekłada się w sposób oczywisty na bezpieczeństwo gości. Natomiast, coraz częściej w gastronomii, przy obsłudze klienta, zatrudniane są osoby młodociane. Jednak ich zatrudnienie wymaga spełnienia określonych w Kodeksie pracy wymogów.
Dzięki informacjom zawartym w tym artykule dowiesz się:
Na co zwrócić uwagę zatrudniając młodocianych
Jak zatrudnianie młodocianych może wpływać na biznes gastronomiczny
Co jest kluczem do sukcesu przy zatrudnianiu młodocianych
Czytaj także: Nowy wykaz prac wzbronionych młodocianym z końcem września 2023 r.>>>