Inspektor PIP i PIS z Książeczką Sanepidu na kontrole

Jak informuje Gazeta Prawna już niebawem Inspektorzy Państwowej Inspekcji Pracy oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej, aby udać się na kontrolę w pomieszczeniach, gdzie jest wytwarzana, dystrybuowana lub przechowywana żywność nieopakowana lub opakowana częściowo będą musieli wykonać badania sanitarne.
Gazeta Prawna dotarła do projektu rozporządzenia ministra zdrowia z 3 grudnia 2014 r. o obowiązkowych badaniach sanitarno-epidemiologicznych (nr MZ 017). Projekt ten zakłada m.in.wydłużenie wykazu rodzaju prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby. Wykaz ten miałby być poszerzony o osoby,zatrudnione w organach kontrolnych, wykonujące prace na stanowiskach związanych z przeprowadzaniem czynności kontrolnych w pomieszczeniach lub miejscach:
- wytwarzana,
- pakowania,
- dystrybucji lub
- przechowywania
- nieopakowanej lub częściowo opakowanej żywności.
Co prawda, jak zaznacza Gazeta Prawna, regulacja nie wskazuje wprost, o jakie organy kontrolne chodzi, jednak Michał Ilnicki, zastępca dyrektora departamentu w Państwowej Inspekcji Sanitarnej wskazuje, iż zmiana dotyczy inspektorów PIS oraz kontrolerów PIP.
Jak wskazuje Michał Ilnicki,według nowych przepisów pracownicy obu inspekcji będą musieli, przed pójściem na kontrolę np. w zakładach mięsnych, wykonać badania sanitarne.
Zmiana wynika z przepisów unijnych, tj. rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139, s. 1).
Projekt jest jeszcze w fazie legislacyjnej, czekają go jeszcze opiniowanie oraz przejście przez Komitety Rady Ministrów. Nie mniej jednak po pozytywnym przejściu prac legislacyjnych oraz podpisaniu przez Ministra Zdrowia, wejdzie w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.