Ocena ryzyka zawodowego – przegląd miejsc pracy

Zygmunt Wieczorek
03.06.2014AKTUALNE

Przystępując do oceny ryzyka zawodowego, najpierw należy przeprowadzić przegląd miejsc pracy. Należy zwrócić uwagę na zagrożenia wypadkowe i chorobowe. Trzeba pamiętać jednak, że nie można poprzestać na przeglądzie. Ma on się stać podstawą skonstruowania planu systematycznych działań w celu obniżenia poziomu ryzyka zawodowego i poprawy warunków pracy zatrudnionych osób.

Przykładowo, w firmie gastronomicznej przeglądem trzeba objąć pomieszczenia:

  • sali konsumpcyjnej,

  • przygotowalni,

  • kuchni,

  • zaplecza do odbioru i przechowywania surowców oraz półproduktów,

  • higienicznosanitarne,

  • biurowe.

Podczas przeglądu miejsc pracy szczególną uwagę warto zwrócić na:

  • wejścia,

  • wyjścia,

  • przejścia komunikacyjne (progi, schody),

  • oświetlenia,

  • ogrzewania,

  • wentylację.

Należy również sprawdzić stan techniczny używanych maszyn, urządzeń technicznych, narzędzi i elementów bezpieczeństwa (osłony, blokady, wyłączniki itp.). Szczególną uwagę zwrócić tu na maszyny i urządzenia zasilane energią elektryczną, w tym agregaty chłodnicze, urządzenia i maszyny gastronomiczne, a także narzędzia ręczne (noże, tasaki, nożyce itp.).

Warto obserwować pracowników podczas pracy – patrzeć, co i jak wykonują, czy stosują przydzieloną odzież oraz obuwie robocze, a także środki ochrony indywidualnej.

Pomocna będzie również rozmowa z pracownikami – dzięki niej można się dowiedzieć, czy uważają, że wykonywana praca wpływa negatywnie na ich zdrowie. Nawet pozornie nieistotne utyskiwania mogą sygnalizować znaczące problemy wynikające ze stanu warunków pracy.

Autor: 

Zygmunt Wieczorek - specjalista ds. analiz i prewencji zagrożeń zawodowych

Słowa kluczowe:
ocena ryzyka zawodowego

Autor
Specjalista ds. analiz i prewencji zagrożeń zawodowych