Ocena ryzyka zawodowego – przegląd miejsc pracy
Przystępując do oceny ryzyka zawodowego, najpierw należy przeprowadzić przegląd miejsc pracy. Należy zwrócić uwagę na zagrożenia wypadkowe i chorobowe. Trzeba pamiętać jednak, że nie można poprzestać na przeglądzie. Ma on się stać podstawą skonstruowania planu systematycznych działań w celu obniżenia poziomu ryzyka zawodowego i poprawy warunków pracy zatrudnionych osób.
Przykładowo, w firmie gastronomicznej przeglądem trzeba objąć pomieszczenia:
Podczas przeglądu miejsc pracy szczególną uwagę warto zwrócić na:
Należy również sprawdzić stan techniczny używanych maszyn, urządzeń technicznych, narzędzi i elementów bezpieczeństwa (osłony, blokady, wyłączniki itp.). Szczególną uwagę zwrócić tu na maszyny i urządzenia zasilane energią elektryczną, w tym agregaty chłodnicze, urządzenia i maszyny gastronomiczne, a także narzędzia ręczne (noże, tasaki, nożyce itp.).
Warto obserwować pracowników podczas pracy – patrzeć, co i jak wykonują, czy stosują przydzieloną odzież oraz obuwie robocze, a także środki ochrony indywidualnej.
Pomocna będzie również rozmowa z pracownikami – dzięki niej można się dowiedzieć, czy uważają, że wykonywana praca wpływa negatywnie na ich zdrowie. Nawet pozornie nieistotne utyskiwania mogą sygnalizować znaczące problemy wynikające ze stanu warunków pracy.
Autor: Zygmunt Wieczorek - specjalista ds. analiz i prewencji zagrożeń zawodowych
Specjalista ds. analiz i prewencji zagrożeń zawodowych