Przygotuj pracowników i stanowiska pracy do zimy

Lesław Zieliński
Lesław Zieliński
22.12.2017AKTUALNE

Przygotuj pracowników i stanowiska pracy do zimy

Zimą pojawiają się dodatkowe zagrożenia wypadkowe i chorobowe pracowników. Dlatego bardzo istotne jest, aby do warunków środowiska pracy, z którymi mamy do czynienia w zimie, dobrze przygotować siebie, pracowników i przede wszystkim pracodawcę. Trzeba pamiętać, że okres zimowy niesie za sobą dodatkowe obowiązki zarówno dla pracodawców, jak i dla pracowników służby bhp oraz osób wykonujących zadania tej służby, a także samych pracowników.

Korzyści 

Ten artykuł pomoże Ci:

  • zadbać o właściwe warunki pracy pracy zimą wewnątrz budynków
  • zapewnić pracownikom wykonującym pracę na dworze odpowiednie zaplecze
  • określić stanowiska pracy, na których należy zapewnić pracownikom napoje i posiłki regeneracyjne

Na początku warto przypomnieć, że w zakresie obiektów budowlanych, w których znajdują się pomieszczenia pracy, a także terenów i urządzeń z nimi związanych, pracodawca ma obowiązek zapewnić, aby spełniały one wymagania dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy przez cały czas ich użytkowania. Należy więc dokonać przeglądu wszystkich budynków, budowli i instalacji, aby się upewnić, czy faktycznie będą zapewniały bezpieczeństwo pracownikom nawet w najcięższych warunkach zimowych.

Przegląd techniczny zmniejszy ryzyko awarii

Podczas przeglądu budynków, budowli i instalacji szczegółowym sprawdzeniem należy objąć stan techniczny:

• warstw fakturowych i elementów ścian zewnętrznych (attyki, filary, gzymsy) oraz balustrad, loggii i balkonów,

• urządzeń zamocowanych do ścian i dachu obiektu (rynny i rury spustowe, instalacja piorunochronna, anteny, opierzenia, kominy, ławy kominiarskie, włazy i drabiny na dach, parapety zaokienne itp.),

• ociepleń i izolacji,

• przejść przyłączy instalacyjnych przez ściany obiektu,

• okien, świetlików, drzwi, bram,

• pokryć dachowych,

• ramp rozładowczych,

• elementów odwodnienia i obróbek blacharskich,

• przewodów kominowych dymowych oraz grawitacyjnych przewodów spalinowych i wentylacyjnych,

• kominów przemysłowych, kominów wolno stojących oraz kominów i przewodów kominowych, w których ciąg kominowy jest wymuszony pracą urządzeń mechanicznych,

• instalacji centralnego ogrzewania i ciepłej wody użytkowej,

• instalacji gazowych,

• instalacji elektrycznych,

• instalacji wodnej i kanalizacyjnej odprowadzającej ścieki z obiektu,

• oświetlenia klatek schodowych, korytarzy i holi,

• oświetlenia zewnętrznego obiektu,

• otoczenia budynków, w szczególności drogi, chodniki, dojścia, przejścia, place składowe i manewrowe, parkingi, w tym ich odwodnienie i oświetlenie,

• urządzeń stanowiących zabezpieczenie przeciwpożarowe obiektu, z możliwościami dojazdu służb ratowniczych, a w szczególności straży pożarnej.

Ważne

Rzetelnie dokonany przegląd, potwierdzony protokołem pokontrolnym, będzie podstawą do usunięcia nieprawidłowości i znacznie zmniejszy prawdopodobieństwo wystąpienia awarii typowych dla okresu zimowego. Usunięcie nieprawidłowości poprawi komfort pracy i ograniczy zagrożenia, a wreszcie uchroni firmę przed niespodziewanymi kłopotami oraz wydatkami.

Pracującym wewnątrz trzeba zapewnić właściwą temperaturę

Na stanowiskach pracy wewnątrz budynków należy zapewnić temperaturę nie niższą niż 14°C, chyba że względy technologiczne na to nie pozwalają, a w pomieszczeniach pracy, w których wykonywana jest lekka praca fizyczna, i biurowych – nie niższą niż 18°C (temperatura powinna być odpowiednia do rodzaju wykonywanej pracy – metod pracy i wysiłku fizycznego niezbędnego do jej wykonania – w pomieszczeniach pracy). Pamiętając, że zima to okres mniejszego i krótszego nasłonecznienia należy zadbać o odpowiednie oświetlenie dzienne i sztuczne (czyste okna oraz świetliki, uzupełnione lampy). Kolejnym elementem, o którym nie można zapomnieć to odpowiednie odzież i obuwie robocze dla pracowników.

Ogrzewając pomieszczenia pracy systemami nawiewu ciepłego powietrza bądź systemami klimatyzacji trzeba zwrócić uwagę na to, aby doprowadzane powietrze było oczyszczone z pyłów i substancji szkodliwych dla zdrowia. Klimatyzacja lub wentylacja nie mogą powodować przeciągów, wyziębienia lub przegrzewania pomieszczeń pracy.

Strumień powietrza pochodzący z urządzeń wentylacji nawiewnej nie powinien być skierowany bezpośrednio na stanowisko pracy, a jego maksymalna temperatura nie powinna przekraczać 70°C przy nawiewie powietrza na wysokości nie mniejszej niż 3,5 m od poziomu podłogi stanowiska pracy i 45°C – w pozostałych przypadkach.

Nie wolno zatykać otworów wentylacji odciągowej mechanicznej czy naturalnej (nawet otworów w dolnych częściach drzwi) w celu zapewnienia prawidłowej wymiany powietrza. W szczególności dotyczy to pomieszczeń, w których mogą występować pyły, gazy czy pary szkodliwe dla zdrowia, łatwo palne i (lub) wybuchowe.

Ważne

Bezpieczniej jest pracować w pomieszczeniu chłodnym niż w ciepłym, ale z niebezpiecznymi czy szkodliwymi stężeniami substancji chemicznych (powszechnie znane przypadki zatruć, na przykład tlenkiem węgla).

Pracującym na zewnątrz trzeba zapewnić odpowiednią odzież ochronną, miejsce do schronienia i ogrzania się

Pracownicy narażeni na zimno to m.in.:

• pracownicy budowlani,

• montażyści konstrukcji zewnętrznych,

• monterzy urządzeń energetycznych, telekomunikacyjnych i wodnych,

• pracownicy transportu drogowego i kolejowego,

• leśnicy i rybacy,

• pracownicy służb komunalnych,

• geodeci,

• strażacy,

• policjanci,

• personel służb ratowniczych,

• inni pracownicy wykonujący tylko dorywczo prace na zewnątrz pomieszczeń.

Ważne

Mikroklimat zimny – wg definicji przyjętej w naszym kraju – występuje, gdy temperatura otoczenia jest niższa od 10°C.

Niektóre przepisy określają warunki, przy jakich niedopuszczalne jest prowadzenie prac. Na przykład § 12 rozporządzenia ministra środowiska w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy wykonywaniu niektórych prac z zakresu gospodarki leśnej zakazuje prowadzenia prac podczas:

• obfitych opadów atmosferycznych,

• silnego wiatru,

• burz,

• minus 20°C temperatury powietrza,

• minus 5°C w przypadku prac na drzewach stojących

oraz:

• w warunkach ograniczonej widoczności,

• z wyłączeniem prac z użyciem maszyn, które można prowadzić w warunkach zapadającego zmroku i warunkach nocnych przy oświetleniu sztucznym zapewniającym dobrą widoczność.

Osoby pracujące na otwartej przestrzeni powinny mieć zapewnione:

• ochronę głowy, twarzy i rąk,

• miejsce do ogrzewania się i spożywania posiłków,

• zadaszenia stanowisk do wykonywania niektórych prac (np. prace spawalnicze),

• ciepłe posiłki i napoje.

Jedynym postanowieniem w powyższym zakresie jest nałożony na pracodawcę obowiązek zapewnienia pracownikom w pobliżu miejsc pracy pomieszczenia umożliwiającego im schronienie się przed opadami atmosferycznymi, ogrzanie się oraz zmianę odzieży i odpowiednich środków ochrony indywidualnej.

Przy pracach wykonywanych na otwartej przestrzeni lub w nieogrzewanych pomieszczeniach należy zapewnić pracownikom w pobliżu miejsc ich pracy pomieszczenia umożliwiające im schronienie się przed opadami atmosferycznymi, ogrzanie się i zmianę odzieży. Pomieszczenia te powinny być zaopatrzone w urządzenia do podgrzewania posiłków.

Ponadto w pomieszczeniach do ogrzewania się pracowników powinna być zapewniona temperatura co najmniej 16°C, a na każdego pracownika najliczniejszej zmiany powinno przypadać co najmniej 0,1 m2 powierzchni, przy czym całkowita powierzchnia pomieszczenia nie może być mniejsza niż 8 m2.

Jeżeli ze względu na rodzaje prac wykonywanych na otwartej przestrzeni w okresie zimowym nie jest możliwe zapewnienie ww. pomieszczenia, należy zapewnić pracownikom w pobliżu miejsca ich pracy odpowiednio urządzone źródła ciepła (np. tzw. koksowniki, grzejniki na propan-butan), przy zachowaniu wymagań ochrony przeciwpożarowej.

Gorące napoje powinny być stale dostępne

Posiłki profilaktyczne wydawane są pracownikom wykonującym prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym. Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów za okres zimowy uważa się okres od 1 listopada do 31 marca.

Ważne

W zakresie zapewnienia odzieży zimowej pracownikom pracodawca nie ma obowiązku ścisłego przestrzegania wyznaczonych rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów dat kalendarzowych, ale musi dostarczyć pracownikom odzież zimową w sytuacji, gdy warunki środowiska pracy tego wymagają. Dlatego warto, aby ustalenia okoliczności (okresy kalendarzowe lub warunki atmosferyczne) wydawania odzieży zimowej powinny być zapisane w regulaminie pracy oraz w tabelach przydziału odzieży i obuwia roboczego.

Posiłki powinny być wydawane w formie jednego dania gorącego w czasie regulaminowych przerw w pracy, w zasadzie po 3–4 godz. pracy, natomiast napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.

Napoje gorące pracodawca zapewnia pracownikom pracującym przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C i są to najczęściej różnego rodzaje herbaty, kawa zbożowa, mleko itp.

Należy pamiętać, że posiłki i napoje wydawane są pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie.

Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, oraz szczegółowe zasady ich wydawania, a także warunki uzasadniające zapewnienie posiłków, ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa – pracodawca po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.

Bardzo istotne jest, że pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za posiłki i napoje. Otrzymywanie posiłków i (lub) napojów jest związane nie tyle ze stanowiskiem pracy, ile z warunkami, w jakich pracownik wykonuje pracę, oraz wydatkiem energetycznym podczas jej wykonywania.

Zimowe warunki pracy to inne zagrożenia niż w pozostałym okresie

Pracownik, który powinien przestrzegać swoich obowiązków, ma także prawo wymagać (domagać się) zapewnienia mu bezpiecznych i higienicznych warunków pracy. Ma również prawo (przez swoich przedstawicieli) wpływać na działania pracodawcy w celu zapewnienia bezpieczeństwa i higieny pracy w firmie.

Zima to okres, w którym powinny być w szczególności wykorzystane uprawnienia pracowników do konsultacji z pracodawcą wszystkich działań związanych z bhp – począwszy od przygotowawczych, do doraźnych, wynikających chociażby z nagłych zmian pogody czy pojawiania się warunków ekstremalnych, mających bezpośredni lub pośredni wpływ na warunki pracy.

Zima to także czas na przeanalizowania oceny ryzyka zawodowego dotyczącego zagrożeń, które wynikają z zupełnie innych warunków pracy, przede wszystkim w miejscach na otwartej przestrzeni, ale również dodatkowych zadań dla niektórych pracowników, na przykład tych, którzy będą zaangażowani w odśnieżanie czy usuwanie skutków awarii powodowanych silnymi mrozami, burzami śnieżnymi lub okresowymi roztopami itp.

Autor: 

Lesław Zieliński
były główny inżynier zarządzania
bezpieczeństwem pracy, rejestrowany
audytor pomocniczy SZBP wg ISRS

Autor
Lesław Zieliński
Od 1997 roku zajmuje się tematyką oceny ryzyka zawodowego, zarządzania bhp, pracy służby bhp. Były główny inżynier zarządzania bezpieczeństwem pracy w KGHM Polska Miedź SA - O/ZG ”Lubin” . Rejestrowany audytor pomocniczy SZBP wg ISRS. Autor wielu opracowań kart oceny ryzyka zawodowego, instrukcji i programów szkoleń bhp dla różnych stanowisk pracy w przemyśle i usługach. Prowadzi szkolenia otwarte oraz dedykowane z zagadnień bhp.

Poradnia 48 Portalu BHP

Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.

Bądź codziennie na bieżąco ze zmianami w branży BHP, dzięki aplikacji stworzonej przez najlepszych Ekspertów.