Kiedy trzeba mieć w firmie 2 jadalnie?
Czy w firmie o różnych działach, tam, gdzie wykonywane są prace w kontakcie z materiałami trującymi, może być 1 jadalnia dla wszystkich pracowników?
Dla pracowników wykonujących prace w kontakcie ze szkodliwymi substancjami lub materiałami zakaźnymi bądź trującymi pracodawca ma obowiązek urządzić oddzielną jadalnię. Powinien ją tak usytuować, aby nie mieli do niej dostępu pracownicy zatrudnieni w innych działach (przy innych pracach). Jadalnia taka powinna być oddzielona od pomieszczeń pracy pomieszczeniem izolującym, w którym pracownicy mogliby przed posiłkiem pozostawić odzież ochronną i umyć się ciepłą, bieżącą wodą.
§ 36 załącznika nr 3 Wymagania dla pomieszczeń i urządzeń higienicznosanitarnych do rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650).
Krystyna Zakrzewska-Szczepańska
Małgorzata Kurowska
Departament Warunków Pracy MPiPS
Inne artykuły w kategorii Warunki pracy
Powiązane treści
Poradnia 48 Portalu BHP
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.

Popularne
Badania kontrolne w trakcie zwolnienia lekarskiego »
Zmiany w medycynie pracy od 2025 r.: Dodatkowe profilaktyczne badania lekarskie pracowników. »
Wskazówki, jak przechowywać butle z gazami? »
Ile minut trwa przerwa w pracy pracownicy w ciąży pracującej przy komputerze? »
Ręczne prace transportowe – zasady bhp »

Bądź codziennie na bieżąco ze zmianami w branży BHP, dzięki aplikacji stworzonej przez najlepszych Ekspertów.