Dlaczego obgryzanie paznokci bywa niebezpieczne?

Artykuł partnera
20.10.2022ARCHIWALNY

Dlaczego obgryzanie paznokci bywa niebezpieczne?

Mogłoby się wydawać, że obgryzanie paznokci to tylko niezdrowy nawyk wpływający na wygląd dłoni, ale nic bardziej mylnego. Stwarza on realne zagrożenie, bo może wywołać wiele dolegliwości i chorób, np. dotyczących dziąseł czy jelit. Paznokcie i skórki stanowią bowiem siedlisko różnorodnych bakterii.

Zagrożenia dla dłoni

Obgryzanie paznokci to nawyk uwarunkowany różnorodnymi czynnikami. Nazywany jest onychofagią i polega na notorycznym wygryzaniu płytki paznokciowej, najczęściej aż do tkanki miękkiej. Poza uszkodzeniem krawędzi paznokcia nierzadko uzależniona osoba skubie także skórki znajdujące się na wale okołopaznokciowym. Obgryzanie ma bardzo niekorzystny wpływ na strukturę i macierz płytki paznokciowej, ponieważ powoduje różnego rodzaju deformacje paznokcia w perspektywie długoterminowej, np. rozwarstwianie i rogowacenie powierzchni płytki. Dodatkowo stwarza zagrożenie dla zdrowia. Ze względu na to, że paznokcie i przestrzenie pomiędzy nimi a skórą palców stanowią bogate siedlisko różnorodnych bakterii dostających się tam podczas codziennych, zwykłych czynności, częsty atak mechaniczny tych okolic narusza barierę odpornościową organizmu, jaką jest skóra. Jedno z powszechniejszych powikłań obgryzana stanowi miejscowa infekcja bakteryjna objawiająca się bólem i stanem zapalnym oraz powstaniem cyst wypełnionych płynną treścią, najczęściej o charakterze ropnym. Dolegliwości dotyczą zwłaszcza tkanki miękkiej i nie mają wpływu na wygląd paznokcia w przeciwieństwie do objawów, jakie wywołuje tzw. zielona bakteria na paznokciu. Jej obecność nie tylko zmienia wygląd płytki, lecz także stwarza ryzyko rozwinięcia się grzybicy paznokci oraz innych stanów wymagających leczenia. Wśród powszechnych zagrożeń wynikających z obgryzania paznokci i skórek znajduje się również m.in. tzw. zanokcica, choroba polegająca na ropnym zapaleniu skóry wałów paznokciowych. 

Problem dla zębów, dziąseł i ust

Znajdujące się na i pod paznokciami patogeny podczas obgryzania z łatwością przedostają się do organizmu. Pierwszym miejscem, w jakim się kolonizują, jest jama ustna. Nie tylko zwiększają ryzyko różnorodnych infekcji, lecz także mogą powodować wiele nieprzyjemnych stanów dotyczących dziąseł i błon śluzowych jamy ustnej. Co więcej, tego typu nawyk niekorzystnie oddziałuje na zgryz, zwłaszcza w młodym wieku. Ponadto regularne skracanie płytki paznokciowej zębami sprzyja nadmiernemu ścieraniu się szkliwa i koron, a nawet może powodować mikrouszkodzenia w ich obrębie. Bywa także przyczyną osłabienia odporności i ujawniania się opryszczki wargowej.

Problemy trawienne i inne

Powikłania, jakich można doświadczyć, obgryzając paznokcie, w dużej mierze zależą od rodzaju patogenu przeniesionego z rąk do ust. Mogą nimi być np. bakterie E. coli czy salmonelli. Dolegliwości najczęściej obejmują bóle brzucha i zaburzenia żołądkowo-jelitowe w postaci m.in. zaparć bądź biegunek, ale nie tylko. W ich przebiegu można doświadczyć także ogólnych objawów, takich jak gorączka czy osłabienie. Obgryzanie paznokci sprzyja powstawaniu brodawek na skórze, znanych też jako kurzajki. Bywa również przyczyną tzw. chorób brudnych rąk, w tym WZW typu A.

Autor: 

Artykuł partnera


Poradnia 48 Portalu BHP

Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.

Bądź codziennie na bieżąco ze zmianami w branży BHP, dzięki aplikacji stworzonej przez najlepszych Ekspertów.