Wentylacja alarmowa w pomieszczeniach chłodniczych
Czy można wyłączyć amoniakalną instalację chłodniczą na rzecz wyciągowej instalacji alarmowej w pomieszczeniu chłodniczym?
Tak, jeżeli jest ona używana zgodnie z jej przeznaczeniem wynikającym z budowy czy pełnionych funkcji, określonych przez producenta (dostawcę). W opisanej sytuacji należy
w pierwszej kolejności sprawdzić dokumentację techniczną i funkcję „wyciągowej instalacji alarmowej” w konkretnej chłodni. Projekt i wykonanie (zapisy w dokumentacji projektowej i DTR) powinny dopuszczać jej pracę jako pracę technologiczną (ciągłą), niepowodującą pogorszenia stanu technicznego, z zapewnieniem późniejszego prawidłowego funkcjonowania w okresie użytkowania instalacji amoniakalnej.
Przed podjęciem decyzji o wykorzystaniu wentylacji awaryjnej do celów technologicznych, należy:
- zasięgnąć opinii służb technicznych i służby ppoż. zakładu oraz
- sprawdzić zapisy w zakładowej procedurze działania celem zapewnienia bezpieczeństwa i ochrony zdrowia pracowników
w przypadku obecności w miejscu pracy czynnika chemicznego stwarzającego zagrożenie wypadku lub awarii.
Ponadto należy zapoznać się z przepisami rozporządzeń:
- w sprawie zasadniczych wymagań dla urządzeń i systemów ochronnych przeznaczonych do użytku w przestrzeniach zagrożonych wybuchem,
- w sprawie minimalnych wymagań dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy pracowników zatrudnionych na stanowiskach pracy, na których może wystąpić atmosfera wybuchowa,
- w sprawie bhp przy obsłudze amoniakalnych instalacji chłodniczych w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego,
- w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów.
Oddzielną sprawą jest sprawdzenie, czy przy czynnej na stałe wentylacji awaryjnej:
- nie pogorszą się warunki środowiska pracy dla zatrudnionych w chłodni pracowników, takie jak, np. prędkość przepływu powietrza (przeciągi), temperatura (zmienna zależna od temperatury otoczenia), pył w powietrzu,
- nie zostaną naruszone wymagania wynikające z ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia i systemu HACCP.
Obowiązkiem pracodawcy jest dopilnowanie, by stosowane maszyny i inne urządzenia techniczne zapewniały bezpieczne
i higieniczne warunki pracy, w szczególności zabezpieczały pracownika przed urazami, działaniem niebezpiecznych substancji chemicznych, porażeniem prądem elektrycznym, nadmiernym hałasem, działaniem drgań mechanicznych
i promieniowania oraz szkodliwym i niebezpiecznym działaniem innych czynników środowiska pracy.
§ 11 ust. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z 30 grudnia 2004 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy związanej z występowaniem w miejscu pracy czynników chemicznych (Dz.U. z 2005 r. nr 11, poz. 86)
rozporządzenie Ministra Gospodarki z 22 grudnia 2005 r. w sprawie zasadniczych wymagań dla urządzeń i systemów ochronnych przeznaczonych do użytku w przestrzeniach zagrożonych wybuchem (Dz.U. z 2005 r. nr 263, poz. 2203)
rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z 29 maja 2003 r. w sprawie minimalnych wymagań dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy pracowników zatrudnionych na stanowiskach pracy, na których może wystąpić atmosfera wybuchowa (Dz.U. z 2003 r. nr 107, poz. 1004)
rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 12 maja 2003 r. w sprawie bhp przy obsłudze amoniakalnych instalacji chłodniczych w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego (Dz. U. z 2003 r. nr 98, poz. 902)
rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z 21 kwietnia 2006 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz.U. z 2006 r. nr 80, poz. 563)
ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. nr 171, poz. 1225)
art. 215 §1 ustawy z 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (tekst jedn.: Dz.U. z 1998 r. nr 21, poz. 94)
Lesław Zieliński
były główny inżynier zarządzania
bezpieczeństwem pracy, rejestrowany
audytor pomocniczy SZBP wg ISRS

Od 1997 roku zajmuje się tematyką oceny ryzyka zawodowego, zarządzania bhp, pracy służby bhp. Były główny inżynier zarządzania bezpieczeństwem pracy w KGHM Polska Miedź SA - O/ZG ”Lubin” . Rejestrowany audytor pomocniczy SZBP wg ISRS. Autor wielu opracowań kart oceny ryzyka zawodowego, instrukcji i programów szkoleń bhp dla różnych stanowisk pracy w przemyśle i usługach. Prowadzi szkolenia otwarte oraz dedykowane z zagadnień bhp.
Inne artykuły w kategorii Warunki pracy
Powiązane treści
Poradnia 48 Portalu BHP
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.

Popularne
Badania kontrolne w trakcie zwolnienia lekarskiego »
Zmiany w medycynie pracy od 2025 r.: Dodatkowe profilaktyczne badania lekarskie pracowników. »
Wskazówki, jak przechowywać butle z gazami? »
Ile minut trwa przerwa w pracy pracownicy w ciąży pracującej przy komputerze? »
Ręczne prace transportowe – zasady bhp »

Bądź codziennie na bieżąco ze zmianami w branży BHP, dzięki aplikacji stworzonej przez najlepszych Ekspertów.