Woda w firmie
Pytanie: Czego dotyczą zasady w zakresie zapewniania pracownikom wody zdatnej do picia i celów higienicznosanitarnych, gospodarczych oraz przeciwpożarowych?
Pracodawca musi zapewnić pracownikom dostateczną ilość wody zdatnej do picia (lub inne napoje) i celów:
- higienicznosanitarnych,
- gospodarczych,
- przeciwpożarowych.
- rozporządzenie w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy,
- rozporządzenie w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.
Ilość wody do celów higienicznych
Ilość wody do celów higienicznych przypadająca dziennie na każdego pracownika jednocześnie zatrudnionego nie może być mniejsza niż:
- 120 l - przy pracach w kontakcie z substancjami szkodliwymi, trującymi lub zakaźnymi albo powodującymi silne zabrudzenie pyłami, w tym 90 l w przypadku korzystania z natrysków,
- 90 l - przy pracach brudzących, wykonywanych w wysokiej temperaturze lub wymagających zapewnienia należytej higieny procesów technologicznych, w tym 60 l w przypadku korzystania z natrysków,
- 30 l - przy pracach niewymienionych w powyższych pkt.
Woda do utrzymania czystości pomieszczeń i terenu firmy
Niezależnie od wyżej wymienionych ilości wody pracodawca ma obowiązek zapewnić wodę niezbędną do utrzymania czystości pomieszczeń i terenu zakładu pracy w ilości co najmniej 1,5 l na dobę na każdy m2 powierzchni podłogi wymagającej zmywania oraz co najmniej 2,5 l na dobę na każdy m2 powierzchni terenu poza budynkami wymagającej polewania (tereny zielone, utwardzone ulice, place itp.).
Uwaga!
- Miejsca czerpania wody zdatnej do picia powinny znajdować się nie dalej niż 75 m od stanowisk pracy.
- Zbiorniki, przewody i miejsca czerpania wody powinny być zabezpieczone przed zanieczyszczeniem lub zakażeniem.
- Czerpanie wody ze zbiorników powinno odbywać się wyłącznie z zaworów czerpalnych.
- Miejsca czerpania wody nienadającej się do picia powinny być oznakowane zgodnie z Polską Normą.
rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650)
rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. z 1996 r. nr 60, poz. 279)
Małgorzata Mądra-Janeda
specjalista ds. Karty Nauczyciela i przepisów
wykonawczych do niej, wykładowca
w zakresie wymagań bhp wynikających
z dyrektyw Unii Europejskiej
Inne artykuły w kategorii Warunki pracy
Powiązane treści
Poradnia 48 Portalu BHP
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.

Popularne
Badania kontrolne w trakcie zwolnienia lekarskiego »
Zmiany w medycynie pracy od 2025 r.: Dodatkowe profilaktyczne badania lekarskie pracowników. »
Wskazówki, jak przechowywać butle z gazami? »
Ile minut trwa przerwa w pracy pracownicy w ciąży pracującej przy komputerze? »
Ręczne prace transportowe – zasady bhp »

Bądź codziennie na bieżąco ze zmianami w branży BHP, dzięki aplikacji stworzonej przez najlepszych Ekspertów.