Zielone miejsce pracy – jak rośliny i ich pielęgnacja mogą ukoić stres i negatywne emocje pracowników

Kolor zielony sprzyja odpoczynkowi, relaksowi, pomaga łagodzić negatywne emocje, ale też sprzyja tworzeniu pozytywnego klimatu w otoczeniu. Może odgrywać także istotną rolę w miejscu pracy – wspierając odpoczynek, zwłaszcza dla oczu, obciążonych pracą przy komputerze. Dlatego stworzenie własnej, niewielkiej zielonej przestrzeni – przez samego pracownika, przy własnym stanowisku pracy w biurze – to idealne rozwiązanie wspierające dobrostan. Pomagające także w sytuacjach stresowych szybciej i efektywniej złagodzić negatywne napięcie emocjonalne. Zobacz, jak zachęcić pracownika i pomóc mu w tworzeniu „oazy zieleni” w miejscu pracy.
Dzięki informacjom zawartym w tym artykule:
-
Wskażesz pracownikom nowy sposób dbania o dobrostan psychiczny
-
Pokażesz zalety zieleń w miejscu pracy
-
Podpowiesz pracownikom, jakie działania podjąć, aby obniżyć stres w miejscu pracy.
Zobacz także: Jak stworzyć własny plan dobrostanu w miejscu pracy? 10 przykładowych zapisów.>>>
Zieleń w miejscu pracy to relaks i odpoczynek w czasie pracy
Zielona przestrzeń to niewielka „oaza”, którą można stworzyć ze zwykłych roślin doniczkowych, ale także – kiełków. Dlatego wystarczy dostęp do parapetu lub wygospodarowanie miejsca na biurku, aby mieć własne miejsce zieleni. Istotne jest, by rośliny miały odpowiednie nawodnienie i oświetlenie. Jest to wyzwanie dla pracownika, ale też ciekawe doświadczenie, tworzy bowiem sam dla siebie przestrzeń dla odpoczynku i relaksu. Ten odpoczynek i relaks to nic innego, jak sprawdzanie, czy rośliny potrzebują np. więcej wody, oświetlenia, może przesadzenia – myśli o tym skutecznie przekierowują uwagę z aktualnego problemu do rozwiązania na „oazę zieleni”. Nawet kilkuminutowe przekierowanie swojego zaangażowania na rośliny pozwala na skupienie się na własnym oddechu i uspokojeniu myśli. Nierzadko taka przerwa na aktywność związaną z „opieką ogrodniczą” sprzyja rozwiązaniu problemu, gdyż uspokojony umysł zaczyna szybciej i efektywniej pracować.
Rośliny w miejscu pracy nie tylko „wspierają” doraźnie osoby je pielęgnujące, ale także pozytywnie wpływają na współpracowników, którzy jedynie spoglądając na „zieloną oazę” regenerują wzrok i uspokajają umysł. Czasem temat roślin i ich pielęgnacji staje się powodem rozmów w czasie lunchu, co dodatkowo pozwala większemu gronu pracowników skutecznie skierować myśli ku roślinom i zieleni, co w naturalny sposób sprzyja efektywnej regeneracji psychicznej.
W czasie upałów, w nieklimatyzowanych pomieszczeniach, „oaza zieleni” wymaga dodatkowego wysiłku pielęgnacyjnego. Potrzebne jest zraszanie, w czym pomocny staje się niewielki dozownik, który można nabyć w każdym sklepie ogrodniczym. Zraszanie ma nie tylko wpływ na same rośliny, ale także na osobę, która dokonuje takiej pielęgnacji. Czynność wymaga bowiem zaangażowania całej dłoni, a to z kolei wpływa na jej ruch, przede wszystkim w przypadku kciuka, inny niż w przypadku nieustannej pracy z użyciem komputerowej myszy i klawiatury.
Zieleń w pracy pobudza motywację i kreatywność, wspiera systematyczność
Uprawa roślin, takich jak bluszcz czy mała palma, wymaga odmiennej pielęgnacji niż np. kiełki zielonego groszku czy rzodkiewki. Dlatego osoby, które decydują się na utrzymywanie niewielkich roślin w miejscu pracy powinny jednocześnie wykazać się systematycznością w pielęgnacji.
Brak odpowiedniej ziemi w doniczce, czy zbyt mała osłonka zdecydowanie będą miały wpływ na wygląd rośliny, a w przypadku kiełków ich smak. Systematyczność w uprawie nie tylko wpływa na same rośliny – pobudza również kreatywność i motywuje do tworzenia ciekawych kompozycji.
Ciekawym pomysłem dla wsparcia kreatywności pracowników w zakresie tworzenia i utrzymania zielonej przestrzeni mogą być konkursy na najciekawsze „oazy” w swoim miejscu pracy. Doskonałą formą upowszechniania wiedzy o pozytywnym wpływie zieleni na zdrowie psychiczne pracownika mogą być np. warsztaty tworzenia roślinnych dekoracji w kulach ze szkła. Istotne jest jednak, aby były to żywe rośliny, zioła lub kiełki, które wymagają późniejszej pielęgnacji i uwagi.
Warto poznać dotychczasowe dobre praktyki w zakresie tworzenia zielonej przestrzeni w miejscu własnej pracy. Wówczas łatwiej motywować i wspierać pracowników do takiej aktywności, która ma praktycznie same zalety.
Od kiełków do zdrowej rzodkiewki i zielonego groszku w towarzystwie bluszczu i palemki
Niewielki parapet jednego z biur w instytucji publicznej został ozdobiony przez pracownicę kilkoma doniczkami z roślinami. Oprócz bluszczu i niewielkiej palemki jest groszek zielony i dwie niewielkie roślinki – rzodkiewki wyrosły z kiełków. Dwie doniczki są w tiulu – w kolorach jasnym zielonym i morskim. Palemka jest w ozdobnej doniczce, ze wstążką w kolorze zgaszonej zieleni. Delikatny róż zdobi z kolei dwie małe ceramiczne doniczki z rzodkiewką. Rzodkiewka i zielony groszek są jadalne, więc ich uprawa ma jeszcze jedną istotną zaletę – pozwala urozmaicić posiłek w czasie lunchu lub stanowić zdrową przekąskę podczas pracy. Tym bardziej, że wystarczy zaledwie jedna łodyżka z rzodkiewki lub groszku by poczuć mocny, charakterystyczny smak obu warzyw. Kompozycja jest stale wzbogacana o nowe kiełki, bo pracownica optymalnie wykorzystuje letnie ciepło pomieszczenia – z powodu braku klimatyzacji i dużego nasłonecznienia. Dodatkowo dba o systematyczne zraszanie. Tiulowe dekoracje doniczek nadają delikatności kompozycji i zdecydowanie cieszą oczy odwiedzających biuro pracowników oraz osób stale pracujących w ciepłym – ze względu na brak klimatyzacji i letnią porę – pomieszczeniu.
Zieleń dekoracji i dodatkowe elementy wzbogacające „oazę” sprzyjają wykonywaniu ćwiczeń relaksacyjnych, w przypadku sytuacji stresowej. Zasada 3-2-1 angażująca zmysły wzroku (odcienie zieleni), smaku (rzodkiewka i groszek) oraz dotyku (koncentracja na świadomym dotykaniu liści poszczególnych roślin) skutecznie pozwoli na relaks i powrót do pełni sił psychicznych.
Jak radzić sobie ze stresem w pracy – warsztaty dla pracowników>>>
Przy planowaniu zielonej „oazy” warto jednak pamiętać, aby rośliny nie wydzielały intensywnego zapachu, który może przeszkadzać współpracownikom. Kiełki i neutralne rośliny, takie jak wspomniany bluszcz, czy niewielka palma, zdecydowanie przyczynią się do stworzenia zielonego miejsca pracy. Zielonego, do którego pracownik będzie przychodzić z przyjemnością.
Magdalena Pokrzycka-Walczak

Ekonomistka, dziennikarka. Ukończyła studia podyplomowe z zakresu psychotraumatologii. Zajmuje się problematyką właściwych relacji i zapewnieniem dobrostanu psychofizycznego w miejscu pracy. Posiada teoretyczną i praktyczną wiedzę w obszarze przeciwdziałania mobbingowi i zarządzania stresem. Aktywistka na rzecz ochrony praw pracowniczych i praw człowieka w miejscu pracy.
Powiązane treści
Poradnia 48 Portalu BHP
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.

Popularne
Badania kontrolne w trakcie zwolnienia lekarskiego »
Zmiany w medycynie pracy od 2025 r.: Dodatkowe profilaktyczne badania lekarskie pracowników. »
Wskazówki, jak przechowywać butle z gazami? »
Ile minut trwa przerwa w pracy pracownicy w ciąży pracującej przy komputerze? »
Ręczne prace transportowe – zasady bhp »

Bądź codziennie na bieżąco ze zmianami w branży BHP, dzięki aplikacji stworzonej przez najlepszych Ekspertów.